Моля имайте предвид, че поради усложнената обстановка, свързана с COVID19 и усилията ни за помощ във връзка с войната в Украйна, програми за 2022г. все още не са обявени. Долната информация в момента е само информативна.
 

Програми, Курсове и Приключения

 

Дългосрочни програми

 

В момента Школата провежда елитни дългосрочни програми за деца и младежи в малки групи, с 6-12 месечна продължителност. Една група се състои от 4-6 участника, като възрастовия диапазон е 11-15 години, но често правим и изключения. Кандидатите за програмите ни се подбират чрез индивидуално интервю, както със самите деца, така и с родителите им. За едно място често се борят по няколко деца, понякога и над двадесет.

При нас вашето дете ще навлезе в един магически свят на общуване с природата, ще придобие задълбочени и сериозни познания в спортовете и заниманията, които практикуваме, като ще има възможност да се съсредоточи в онова, което най-много го влече. Този формат се наложи, поради огромния успех на подобни програми в миналото - така нашите деца наистина израстват обогатявайки се постоянно, придобивайки истински опит и многостранни познания за всичко свързано с природата и спортовете практикувани сред нея. Дългият период на обучение и непосредствения продължителен контакт с всеки един от нашите курсисти създава предпоставки за истинска промяна и израстване, за развиване на умения и качества, които не могат да бъдат постигнати по никакъв друг начин. Крайният резултат са безценни приятелства и истинско многостранно развитие. Много от нашите минали курсисти в момента са водещи имена в сферата на планинските и екстремни спортове в България, а и извън нея. Ако искате вашето дете да израстне здраво, силно, и най-вече щастливо, сред прекрасни приятели, свържете се с нас.

 

Натовареност, цени и други особености

Всяка програма при нас е различна и е съобразена със спецификата на групата и интересите на нейните членове. Обичайният ни формат са 1-2 срещи през седмицата и практически занимания през уикендите, но всичко винаги се съобразява с участниците. Тъй като екипировката и логистиката свързана със спортовете, които практикуваме са изключително скъпи (екипировката използвана от едно дете по време на една дългосрочна програма е на стойност десетки хиляди левове, и се амортизира), детските ни програми са винаги частично спонсорирани от наши партньори. Участниците в програмите ни (или по-скоро техните родители) заплащат остатъка като месечна такса, която варира в широки граници в зависимост от нивото на външно спонсориране на конкретната програма. При някои от курсовете ни месечните такси надхвърлят 500лв., в други случаи участието е много по-достъпно, а ако някое дете наистина ни вдъхнови и няма финансови възможности, ние можем да поемем частично или пълно неговото участие. Нека елитарният характер на школата ни не ви отказва - ако считате, че детето ви заслужава да стане част от нашия свят и има наистина голямо желание да се развие в дейностите с които се занимаваме, свържете се с нас. Ако не опитате, няма как да успеете.

Краткосрочни програми и мероприятия

Школа Роук провежда и краткосрочни мероприятия и програми свързани със спортовете и заниманията ни. Често това са еднодневни демонстрации и въведения за деца и младежи, провеждани съвместно с училища и младежки организации. Понякога провеждаме и интензивни курсове и обучения по дисциплини като гмуркане, скално катерене, пещерно дело, дори бойни изкуства и самозащита за деца. Ако сте представител на частно училище или организация, която иска да подари на възпитаниците си незабравимо преживяване, което оставя прекрасен отпечатък за цял живот, бихме се радвали да работим съвместно. Свържете се с нас.

 

Спортовете и заниманията, практикувани при нас:


Пещерно дело и Спелеология

Школа Роук и до момента е единствената организация в България, провеждала 6 месечни курсове по спелеология за младежи на най-високо световно ниво. Нашите млади приятели научават всичко - от обща геология, карстообразуване и хидрология, до всичко свързано с теорията и практиката на проникване във вертикални и хоризонтални пещери. Поради огромния опит натрупан през годините в тази област, нашите курсисти дори взимат участие в реални изследвания и открития в областта на спелеологията - това на практика не се случва никъде другаде, дори и извън България.


Източни бойни изкуства

Школа Роук разполага със собствено доджо. За разлика от спортните школи, при нас фокуса е върху истинския дух на бойните изкуства. Винг Чун кунг фу в приемствеността на Вонг Шун Люнг е основата при нас, над която надграждаме със занимания по Джит Кун До, вътрешно Айкидо, Тае Куон До (ITF) и Джуцу стилове. Гордеем се с факта, че в Роук бойните изкуства се изучават в дълбочина, която не се среща другаде. Те развиват изключителна дисциплина и помагат на младите хора да канализират енергията си по положителен и много полезен начин. Уменията придобити чрез тях са приложими във всички аспекти от живота. Провеждаме също и обучение по самозащита за деца - нещо изключително полезно и рядко срещано. Тези занимания допълват прекрасно всичко останало, с което се занимаваме и често нашите млади приятели продължават да се занимават с това за цял живот.


Скално катерене и Алпинизъм

Всичко от теорията и практиката на височинния алпинизъм до скалното и изкуствено катерене е достъпно за курсистите ни, според изявените интереси. От полагане на стабилна теоретична основа за всички аспекти на тези спортове, до практически курсове и занимания за изграждане на умения и опит - ние сме една от много малкото организации с огромен опит в работата с деца в тази област. През годините наши бивши курсисти превърнаха този спорт в своя професия и заеха челни места по подиумите на български и световни състезания и шампионати.


Водолазен спорт и Пещерно гмуркане

Съвместно с инструкторите от школата по пещерно гмуркане DivingMexico - едни от най-елитните водолазни инструктори и изследователи в света, занятията и водолазните курсове провеждани в Роук обхващат всички нива на водолазни занимания и квалификации по програмите на двете основни водолазни агенции в световен мащаб - PADI (любителско гмуркане) и IANTD (техническо и пещерно гмуркане). Участниците в програмите ни, според приложимите възрастови ограничения, могат да получат и международно признати сертификати от всички водолазни нива.


Парапланеризъм

Школа Роук е първата организация в България, която през 2018 предостави възможност на някои от своите курсисти да се докоснат до този изключително красив спорт. Въпреки че парапланеризмът е много популярен в България, детски програми до момента не са провеждани от никого под никаква форма. Спортът е специфичен и не става за всяко дете, но онези, които имат желание и качества да се развиват в тази област по безопасен начин ще получат и занапред при нас възможността да го направят.


Оцеляване сред природата

Обучението в оцеляване сред природата е дълга традиция в Роук - курсовете свързани с тази дисциплина се провеждат в школата от самото й създаване. Незабравимите дни и нощи прекарани в планината и горите, под звездното небе, далеч от шума и суетата на града оставят незабравим отпечатък в съзнанието на всяко дете. Връзката с природата е нещо, което изчезва с всеки изминал ден от нашия живот. Децата ни на всяка цена трябва да я запазят. Това е причината, поради която ние съществуваме и тази дисциплина е олицетворение на нашата цел и стремеж.


Кайт сърф

Кайт сърфингът е занимание, което обединява по уникален начин вятър, вода, слънце, море... Ползата от времето прекарано на плажа, новите умения и чистата радост от този спорт оставят незабравим отпечатък във всеки. Радваме се че можем да предоставим на своите малки приятели възможността да се докоснат до това занимание, което развива качества за цял живот. Заниманията с кайт сърф често са свързани с пътувания, така че не са част от всички програми.


Стрелба с лък

Стрелбата с лък развива изключителни качества сред младите хора - умение за съсредоточаване, сила, точност, спокойствие, самоконтрол. Откакто преди години в Роук започнахме да практикуваме тази дисциплина броя на децата, които искат да се занимават с този прекрасен спорт продължава да расте. В школата разполагаме с терен за практикуване на стрелба с лък на открито и на закрито, както и с най-доброто оборудване.


Йога и Медитация

С групи деца, които изразяват желание за това в Роук провеждаме и кратки курсове и занимания по йога и медитация - основно техники за съсредоточаване и успокояване на ума. Ползата, която сме забелязали от тези занимания е изключителна - децата се справят много по-добре със стресови ситуации, развиват способност да се радват на живота по начин, който е рядко срещан в днешни дни. Тези занимания не присъстват във всичките ни програми, попитайте за повече информация.