Често задавани въпроси

 

 
 

 
Моля имайте предвид, че поради усложнената обстановка свързана с COVID19 и усилията ни за подпомагане на събития, свързани с войната в Украйна програми за 2022 все още не са обявени. Информацията по-долу е актуална за едни по-добри времена...

Как мога да включа детето си в една от вашите програми?

Първа стъпка - свържете се с нас и разберете дали в момента има програма, която стартира и дали има свободни места. От самото начало на съществуването си ние избираме сами децата и младежите, които участват в програмите ни и обикновено за едно място се борят десетки деца.  Това се налага, за да сформираме хармонични групи от участници с подобни интереси и темперамент. Този модел е изключително успешен и винаги води до прекрасни програми от щастливи деца, които имат изключителни постижения в заниманията ни и в живота си. Нека процеса на подбор не ви обезкуражава - стотиците деца и младежи минали през годините през Роук започнаха като колебливи и притеснени кандидати и в момента са прекрасни и достойни млади хора, някои от тях и вече със собствени семейства. Без да преодоляваме трудности няма как да израснем.

 

Школа Роук провежда ли няколкодневни планински лагери за деца, зeлени училища и т.н.?

Не и по начина, по който работят други организации в България - ние много рядко правим краткосрочни програми. Това което обичаме да правим са дълготрайни програми с малки групи деца и тийнейджъри (4-6 деца, възраст 11-15г.), които продължават по няколко месеца, до година и повече. В рамките на такава програма децата навлизат в дълбочина в практикуването на няколко спорта и ред други занимания. Естествено с тези групи се правят планински лагери и какво ли не, но лагери с външни групи правим много, много рядко.  

 

Искам да запиша детето си на тренировки по **** при вас. Възможно ли е?

Ако детето ви бъде прието в една от нашите програми и в нея се практикува спорта който ви интересува - да, то ще го овладее на много високо ниво, често по-високо от това, което може да се постигне в голяма група на специализиран спортен клуб. В рамките на тази програма обаче, то ще се занимава и с други спортове и занимания. Ако въпросът ви е от такова естество, моля, свържете се с нас, за да го обсъдим. 

 

Детето ми е от смесен брак и не говори все още добре български, това пречка ли ще е?

Не. Ако детето ви говори английски това ще е достатъчно - всички от екипа на школата ни говорят прекрасен английски. В Роук детето ви по доста лесен и приятен начин ще проговори и български.

 

Предпочитаме дискретност по отношение на заниманията на детето ни, ще публикувате ли информация и снимки от неговите занимания в социалните мрежи?

Ако не желаете - не, никой няма да научи, че детето ви участва в наша програма. Школа Роук има дълга традиция за работа с деца на публични личности, дипломати, чужденци  и семейства, които държат на конфиденциалност по отношение на семейния си живот. Ние като правило не споделяме информация за текущите си програми. Дори профилът на Школа Роук във Фейсбук е едва от края на 2018 и в него ще се публикува информация само за публичните ни програми, провеждани съвместно с училища и други организации. Това е много малка част от дейността ни и е единствената ни публична дейност. 

 

Какъв ангажимент трябва да поемем ние / детето ни за участие в програма на Роук?

Това ще бъде изяснено в подробности по време на първоначалните разговори, след като детето ви кандидатства за наша програма. Като цяло то просто трябва да посещава заниманията ни и да участва в живота на групата по начин, по който не се превръща в аутсайдер за другите деца. Ентусиазъм за това няма да му липсва, нито на вас след като видите какво се случва с него, така че този момент е лесен.

 

Опасни ли са спортовете, с които се занимавате?

Всеки спорт е опасен, някои повече, други по-малко. Както и във всеки спортен клуб в България, при включването на едно дете в нашите програми родителите му подписват декларация за освобождаване от отговорност в случаи на инциденти. Начинът по който се тренират и практикуват спортовете при нас обаче е изключително безопасен, плод на огромен дългогодишен опит за работа с деца. Школата ни съществува от 27 години и до момента нямаме регистриран никакъв инцидент, дори и най-малкия. Имаме намерение да поддържаме безупречната си репутация в тази област. Детето ви ще бъде в ръцете на най-високо квалифицираните инструктори по планински спортове в България и неговата безопасност винаги е водещото съображение във всичките ни дейности. 

 

Качествена ли е екипировката, която детето ми ще използва?

Школа Роук е най-добре екипираната организация за екстремни спортове в България. Базата ни се подновява постоянно и ние използваме само екипировка на водещите производители в света, без никакви компромиси по отношение на цена или качество. Детето ви ще използва само най-качествена екипировка в отлично състояние - нещо, което няма да му се случи никъде другаде. В школата поддържаме екипировка за практикуване на повече от 12 спорта. 

 

Каква специализирана екипировка ще се наложи да купуваме за детето ни ако то участва във ваша програма?

Никаква. Таксата за участието му покрива всичките ни занимания и цялата екипировка, която се използва от него. Единственото, което се очаква от вас е да му осигурите дрехите за практикуването на спортовете ни, това може да включва планински дрехи, екип за бойни изкуства, гащеризон и ботуши за пещери - лични неща, които от чисто хигиенична гледна точка е необходимо да са си негови. Цялата скъпа специализирана екипировка се осигурява от нас. 

 

Къде и кога се провеждат заниманията ви?

Срещите ни с децата се провеждат в следобедните часове в делнични дни в нашата база в полите на Витоша, на 20 минути от центъра на София. Обикновено те са един-два пъти в седмицата, според конкретната група. Практическите ни занимания са сред природата през уикендите, на различни места, според специфичното занимание. Школата разполага със собствен транспорт за тях. Подробности по логистиката свързана с участието на детето ви ще бъдат изяснени напълно в разговорите ни при неговото кандидатстване.

 

Детето ми е извън възрастовите граници, които сте задали. Възможно ли е въпреки това да го приемете?

Да, евентуално. По-склонни сме да правим компромис с долната ни граница (11г.) отколкото с горната (15г.). Всичко зависи от конкретното дете - трябва да се видим с него и да си поговорим. Изпратете ни запитване и ще го обсъдим.

 

Колко струва участието на дете във вашите програми?

Цените за участие на едно дете в програмите ни варират в много широки граници. Зависи от това до каква степен конкретната програма има външно финансиране, колко е продължителна и от ред други фактори. Цената за участие в дадена програма се обявява заедно с оповестяването й. Възможно е и едно дете да бъде частично или напълно финансирано.

 

Много искам детето ми да участва във ваша програма, но имаме финансови затруднения. Има ли начин то въпреки това да се включи?

Да, това може да е възможно, но такива случаи се разглеждат строго индивидуално. Не е изключено да можем да намерим частично или пълно външно спонсориране на детето ви или самите ние да предложим такова. За целта е необходимо да се свържете с нас и да ни опишете подробно ситуацията. След това ще се срещнем с детето и с вас и ще преценим дали бихме могли да му помогнем. Пишете ни и нека поговорим.

 

Детето ни се социализира трудно, възможно ли е вашите програми да му помогнат?

Не е изключено, но не е и гарантирано. Свържете се с нас и ни обяснете конкретния случай, и с радост ще поговорим по темата.

 

Детето ни е с аутизъм, ХРНВ (ADHD) или други специални потребности, можете ли да му помогнете?

Отново - зависи от специфичния случай. Роук е отворен към работа с нестандартни деца, но всеки случай е строго индивидуален. Заедно с вас ще преценим дали програмите ни са удачни за вашето дете. Свържете се с нас.

 

Вашите програми ще помогнат ли на детето ми да се справя по-добре в училище?

Нашите програми ще направят детето ви щастливо, самостоятелно, силно, спокойно и уравновесено. Тези качества ще му помогнат да се справи добре с всичко, което го интересува и то ще може да израстне по прекрасен и достоен начин. Ние не се фокусираме върху училището му, ние даваме умения, които ще послужат за целия му живот. Ако то реши да ги приложи към училището си, отговорът е "Да". Ако училището просто не го интересува, значи сърцето му не е там, но най-вероятно то ще намери по-удачен начин да се справя и с тази си ситуация.

 

Отглеждаме детето си по алтернативен начин, разочаровани сме от образователната система. То ще бъде ли на добро място при вас?

Детето ви е добре дошло при нас!

     

Ако имате още въпроси, които не са адресирани тук, моля изпратете ни запитване от ТУК.