За нас


"Два пътя минаваха през гората

и аз поех по по-малко утъпкания.

Това промени всичко..."

- Робърт Фрост

30


Години опит

Първата детска школа за приключения в България

Школа Роук е първата детска школа за приключения и екстремни спортове в България. Стартирала през далечната 1992 година, тя зададе тон за цялото развитие на тази област в нашата страна. Нашите инструктори изградиха основата, участваха в основаването на българските клонове на Outward Bound, EDUCO и множество други организации с подобна насоченост. При все това и до днес, 2022, Роук остава недостижимият еталон, специалното място където нищо не е обикновено - където децата са деца завинаги, мечтите са живи и приятелството е истинско. Където пламъчето на истината продължава да гори.

 

Нашият екип

Иво

Иво започва живот изпълнен с пътувания и приключения на 12 годишна възраст и се посвещава изцяло на екстремните спортове само няколко години по-късно. Той е основателят на Школа Роук - всичко, което сме, се дължи на него. В началото на 90-те Иво e създател на Екологично дружество "Залмоксис" - една от първите екологични организации в най-новата история на България. В този период той е собственик и създател на първия български интернет портал и частен клуб за екстремни спортове Extremno.com, в последствие собственик на мексиканската школа по пещерно гмуркане DivingMexico, както и на няколко други организации в областта в България и чужбина. Иво е старши инструктор по спелеология, алпинизъм и скално катерене, пещерно гмуркане, аварийно спасяване и оцеляване в екстремни условия към водещи световни организации. Международен Outward Bound и EDUCO инструктор. Пътешественик-мореплавател, осъществил като капитан едно от малкото български транс-атлантически ветроходни плавания, пилот парапланерист, международен инструктор и съдия по бойни изкуства (5 дан TKW ITF, Wing Chun Kung Fu). Световно известен пещерен водолаз и изследовател, Иво е ръководител на изследователския екип АТИ Мексико, открил и изследвал най-дългата в света подводна пещера с единичен вход - Система Икстлан. От 2021г. Иво ръководи изследванията към Института по карстови и хидрогеоложки изследвания "Е.А.Мартел". Той също е кино режисьор и фотограф, чиято работа намери широко признание у нас и в чужбина.

Преди всичко обаче Иво е блестящ учител, който по неповторим начин успява да предаде духа на всички тези занимания на малки и големи, с непрестанна усмивка, доброта и истинско вдъхновение, раздавайки всичко от себе си. Без него нямаше да съществува нищо от нашия прекрасен, магичен свят.

Един добър учител докосва вечността, никога не можем да разберем къде свършва влиянието му.

- Хенри Адамс

Деян

Отраснал в Африка и обиколил голяма част от света, Деян започва работа в Школа Роук като стажант инструктор през 2002 година. В последствие става инструктор по спелеология и скално катерене към Школата и в продължение на 16 години придружава Иво в редица негови пътешествия из хималайските региони на Индия, Непал и Бутан. През 2012 Деян е помощник капитан на ветроходния кораб АТИ, и участва в прекосяването на Атлантическия океан и Карибско море (първо по рода си прекосяване от български ветроходен съд без междинни спирки). В Мексико участва в редица уникални по рода си научни изследвания, в откриването и изследването на Система Икстлан, Пещерата на Леонардо, Магическото Кралство и редица други големи пещерни системи. В момента Деян е един от водещите световни инструктори по техническо пещерно гмуркане към Международната Асоциация по Нитрокс и Техническо Гмуркане IANTD. Пилот парапланерист, изследовател, прекрасен учител и вдъхновяващ пример - без него нашата школа нямаше да е същата.

Приятел е някой, който ти дава пълната свобода да бъдеш себе си.

- Джим Морисън

Ники

През 2014 г., на 11 годишна възраст в Мексико Ники стана най-младия в света сертифициран пещерен водолаз. В последствие той взима активно участие в редица много трудни подводни пещерни изследвания с няколко стотин пещерни гмуркания и стана пълноправен член на изследователския екип АТИ - екипът направил едни от най-големите подводни открития на последното десетилетие. От 2021г. Николай стана лицензиран инструктор в Школата за планински рейнджъри на EUBDI, а от началото на 2022г. е ръководител на групата за подземни изследвания Тенебрис към Европейския институт за карстови и хидрогеоложки изследвания "Е.А.Мартел" и спелеоложкия клуб "Е.А.Мартел". Пилот парапланерист, детски инструктор по бразилско Джиу Джицу (BJJ), личен ученик на Иво - "нестандартно детство" са слаби думи, за да опишат живот от най-ранна детска възраст на два континента, изцяло в света на пътешествията и екстремните спортове. Ники владее три езика и е блестящ учител. Школа Роук му дължи много!

Старостта е като всичко останало - за да е успешна, трябва да започнеш от малък.

- Теодор Рузвелт

Ивей

Ивей е с нас от повече от петнадесет години. Юрист с блестяща международна кариера, прекрасен педагог, водолаз, пътешественик и изследовател. Председател на сдружение "Национална агенция за контрол на защитените територии" и почетен председател на Европейския институт по биоразнообразие (EUBDI), активен природозащитник и основен двигател на инициативата за въвеждане на планинското рейнджърство в България. Винаги когато поставяме невъзможни цели, неговата помощ и огромен опит прави невъзможното - възможно. Когато той е наоколо неизменно откриваме колко още има да учим за работата с деца и възрастни, а и със самите себе си. От страна на Българската Асоциация по Екстремни Спортове (БАЕС) Ивей осигурява връзка с много наши партньорски организации и участва активно във всички програми на школата.

Чак когато забравим всичко което сме научили, започваме да знаем.

- Хенри Дейвид Торо  

Пламен

Пламен е с нас от близо 20 години. Пътешественик изследоваел, прекарал голяма част от живота си в Мексико и Нова Зеландия, Пламен е пещерен водолаз, член на Изследователския екип АТИ, водолазен инструктор към Професионалната асоциация на водолазните инструктори (PADI), спелеолог към Европейския институт за карстови и хидрогеоложки изследвания "Е.А.Мартел", капитан ветроходно плаване и инструктор в рейнджърските програми на EUBDI.

Пламен е изключителен педагог и има блестящ усет за работа с деца и младежи. Неговият опит е безценен в нашите програми.

Старостта е като всичко останало - за да е успешна, трябва да започнеш от малък.

- Теодор Рузвелт