История на Школа Роук – 1992-2019

 

 

Школа за Приключения “Роук” е приемник и продължител на Екологично дружество “Залмоксис” ООД, създадено през 1992-ра година. В началото на деветдесетте дружеството организира първата и единствена у нас “Детска школа по скално катерене, пещерно дело и оцеляване сред природата”. Тази детска школа пожъна успех, който далеч надмина скромните очаквания и ни стимулира да продължим и разгърнем дейността в тази област. Интересът и ентусиазмът на момчетата и момичетата, които участваха в редица курсове показа каква голяма промяна в отношението към себе си и към света може да предизвикат у един младеж няколко дни в атмосфера на открито общуване и интензивни преживявания в необичайна среда. През този начален период част от курсовете бяха безплатни и спонсорирани. Беше ясно, че по-нататъшното развитието на школата ни изисква изключително професионален подход, съчетан с разширяване на дейността. По тази причина през 1996-та всичките ни ресурси бяха насочени към изграждане на качествен екип от професионални водачи и инструктори, които да могат да поемат отговорностите за провеждането на по-мащабни и сериозни програми.

През този период в България се появиха международните организации Educo и Outward Bound, които изглеждаха с насоченост сродна на нашата и част от инструкторите ни се включиха ентусиазирано в учредяването и дейността им. Натрупахме допълнителен ценен опит. Оказа се обаче, че и двете организации са много далеч от онова, което бихме искали да представлява нашата школа. И така през 2001 г. “Залмоксис” промени името си на “Школа за приключения Роук”, което заимствахме от увлекателните книги на Урсула ле Гуин.

През 2001 г. проведохме курс за стажант инструктори. Школата започна да реализира вече изработените планове за успешното си разгръщане с максимално високи стандарти за качество и безопастност. През първите 15 години от съществуването ни през курсовете и програмите на школата преминаха повече от хиляда деца и младежи на възраст между 10 и 19 години. Постепенно фокусът ни се измести към все по-дълги и сериозни програми и обучения, като не малка част от курсовете ни в този период бяха с продължителност от няколко месеца до половин година.

През 2011 година екип на Роук започна да подготвя презокеанско ветроходно плаване, което се осъществи през 2012 година с ветрохода “АТИ”, който плава в продължение на година по Европейския и Африканския атлантически бряг и в последствие прекоси Атлантическия океан и Карибско море в първо по рода си плаване на български ветроходен съд. През 2013 година на Мексиканския полуостров Юкатан създадохме школата по пещерно гмуркане DivingMexico, която за няколко години се превърна в най-елитната подобна школа в света. Деца и инструктори от Роук имаха възможност да преминат в Мексико пълната програма на обучение в пещерно гмуркане и да участват в едни от най-вълнуващите пещерни изследвания и открития на последното десетилетие. В Мексико Роук притежава най-дългата в света подводна пещера с единичен вход – Система Икстлан и дейността ни в момента е на два континента и в няколко държави.

През 2018 година Школа Роук стана част от Българската Асоциация по Екстремни спортове (БЕСА), а през 2021г. и 2022г. наши членове взеха активно участие в учредяването на няколко сдружения с екологична и научна насоченост. Сдружение “Национална агенция за контрол на защитените територии” се ангажира с мониторинг и контрол по опазване на мерките в защитените територи в България в сътрудночество с МОСВ и започна активна работа по въвеждане на професията “планински рейнджър” в България в сътрудничество с редица международни организации в областта. За периода 2022-2025г. Школа Роук има планирани редица съвместни младежки програми с агенцията. От 2022г. сме и в активно партньорство с Европейския институт по карстови и хидрогеоложки изследвяния “Е.А.Мартел”, и със създадения към него Клуб по спелеология “Е.А.”Мартел”, който е продължител на редица наши спелеоложки изследвания, провеждани през последните 30 години.

В момента акцентът ни е изцяло върху работа с много малки групи младежи, предимно (но не само) във възрастовата група 14-17 години, с едноседмични, шест месечни и едногодишни програми на обучение на най-високо световно ниво. Списъкът от спортове и занимания в които нашите млади приятели придобиват задълбочени познания и опит, според личните си интереси и предпочитания, е вече много дълъг, като включва: Спелеология, Алпинизъм, Скално катерене, Водолазен спорт, Ветроходство и мореплаване, Оцеляване сред природата, Планинско колоездене, Кайт, Парапланеризъм, Бойни изкуства, Йога и медитация. Групите ни са ограничени до 4-6 участника и заниманията са изцяло съобразени със спецификата на съответната група. Школата ни предоставя цялата необходима специализирана екипировка за процеса на обучение във всички дисциплини, както и пълна подкрепа за всички завършили нашите програми, които често остават част от нашата прекрасна общност. От 2021г. Школа Роук ползва за програмите си високопланинската база на НАКЗТ в Стара Планина.